lørdag 8. september 2007

ELDREPOLITIKKEN TIL FRP HOLDER IKKE

Var en av dem som hadde benket meg på Cafe’ lørdag formiddag. Vi var kommet for å høre på ”Eldregeneral” Carl I. Hagen. For tiden reiser han land og strand rundt om i Norge og forteller eventyr, og om hvor fint fru Nilsen og bestemor skal få det i FrP-styrte kommuner.

Jo, nå er eldreomsorg atter blitt toppsak i kommunevalgkampen. For nå kommer ”eldrebølgen” som julekvelden på kjerringa, og da gjelder det å få stemmene til folk som er i villrede om hvordan kommunene skal takle det. Og Carl I. Hagen hadde planer for det meste. For nå vil FrP at Staten skal overta ansvaret for hele eldreomsorgen – og fru Nilsen eller bestemor skal således få en omsorgssjekk fra Rikstrygdeverket – og vips, så kan hun velge det sykehjemmet hun vil, privat eller offentlig i Oslo, Narvik eller i Syden.

Ja hadde det bare vært så enkelt, men jeg tror den godeste Hagen glemmer viktige ting i sin iver i å kapre stemmer – fordi systemet vil i liten grad påvirke det sentrale spørsmålet, og det er om hvordan vi får flere hender i omsorgen!

Og når det gjelder kvaliteten på eldreomsorgen, da innebærer forslaget både en forvirring og en forbedring. Sikrere er det at systemet vil resultere i nytt og mer byråkrati i form av detaljerte kontrakter og strengere kontroll med tilbyderne. For bestemor eller fru Nilsen er bonusen med dette byråkratiet at det blir mer kontroll av tjenestene hun mottar. Og de eldre får valgfrihet mellom en rekke tilbydere med ujevn og kanskje både god og dårlig service, men det spørs hvor viktig den valgfriheten er? Mengden av tjenester er det uansett staten som bestemmer, siden de sitter på pengesekken.

Så må en heller ikke glemme at det å overføre ansvaret til Staten, det vil ikke vil føre til noen bedring overhodet. Uansett er det politikerne som vil prioritere hvor mye som skal bevilges.
Det kan også komme til å avle en god del korrupsjon når det blir store statlige overføringer til enkelt/privatpersoner, og der noen vil gjøre seg til millionærer, jfr. asylmottakene rundt om i landet.

En annen viktig ting er at det blir enklere for hvem som helst å klage til en som er nær deg, enn en som er langt borte. Det burde i det minste EU-motstandere forstå – for de stemmer på Demokratene!

Hvor FrP står i EU-saken og ikke minst i innvandringspolitikken, det må en jo snart gjette seg til – for ingen veit jo hvor Hagen hopper neste gang..

Ankenes, 28.08.07.

Amund Garfors
Demokratene.

Ingen kommentarer: